לומדות בטיחות לייזר


השימוש בלייזרים תופס תאוצה בתחומים רבים. אנחנו מוצאים לייזר ברפואה, לייזר בתעשייה, לייזר בתחומי ביטחון שונים, במשטרה, בבידור, בחקר הסביבה, לייזר בתחום מדידות מדויקות, לייזרים מופעלים כמובן במעבדות מחקר ופיתוח וכולי. 

הפעלת לייזר דורשת עובדים איכותיים, שעברו הכשרה מתאימה. כל מי שעובד עם לייזר חייב להכיר את הסיכונים הכרוכים בעבודה עם לייזר וכן את כללי ואמצעי הבטיחות הקיימים והדרושים בעת הפעלה או נוכחות בהפלת מכשיר לייזר או מערכת לייזר. 

ניתן לסווג את הלייזרים לפי פרמטרים שונים, למשל לפי תחום ספקטראלי (אורך הגל), הספק, האם הלייזר רציף או בפולס, האם מדובר במערכת לייזר או דיודת לייזר, לייזר סיב אופטי וכולי. 

לדוגמא בסיווג לפי תחום ספקטראלי לייזרים יכולים להיות בתחום האולטרה סגול (UV), בתחום הנראה, בתחום האינפרה אדום הקרוב (Near IR) ואינפרה אדום רחוק (far IR), למשל לייזר CO2. 

הלייזרים מסווגים לדרגות סיכון, מדרגת סיכון Class 1–לא מסוכן עד דרגת סיכון Class 4 הכי מסוכן.

לייזרים ברפואה:

ברפואת עיניים:
משתמשים בלייזרים באורכי גל שונים, דהיינו בתחומים ספקטרליים שונים: בתחום האולטרה סגול (לדוגמא לניתוח הסרת משקפיים בלייזר), בתחום הנראה (לייזר ירוק לטיפול בעצירת דימומים ברשתית או טיפול בהיפרדות רשתית), לייזר Nd:YAG) 1064nm) בתחום האינפרה אדום הקרוב - NIR לדוגמא לטיפול בגלאוקומה או קטרקט משני וכולי.

ברפואה כללית:
משתמשים בלייזרים מסוג (CO2 (10.6μm,
(Holmium (2.1μm,
(Nd:YAG (1064nm ולייזרים נוספים. 

לייזרים בתעשייה
שכיחים בחיתוך מתכות בלייזר (שם נעשה שימוש בלייזר CO2 ולאחרונה לייזר סיב 1064nm), סימון מוצרים באמצעות חריטת לייזר, שם נעשה שימוש בלייזר Nd:YAG או בלייזר ירוק, ריתוך או הלחמה בלייזר. ניתן כמובן להמשיך ולתת דוגמאות רבות מאד.  
את הסיכונים בעבודה עם לייזר ניתן לסווג בעיקרון לפי הסיווג הבא:
  • סיכונים לעיניים – בהתאם לסוג הלייזר, פגיעות בעיניים יכולות להיות בחלקים שונים של העין; בקרנית, בעדשה או ברשתית. לאור היכולת המרשימה של העין למקד אור ובפרט למקד אלומת לייזר מקבילה או מקבילה בקירוב אלומת לייזר בעין יכולה לגרום לפגיעה חמורה עד כדי עיוורון, גם אם הספק הלייזר אינו גבוה. 
  • סיכונים לעור – פגיעות הלייזר בעור נעות מכוויה קלה עד לכוויות חמורות כתלות בעוצמה וסוג הלייזר.  
  • סיכונים נלווים – מלבד סיכונים ישירים מפגיעת אלומת לייזר, קיימים סיכונים נוספים לא ישירות מאלומת הלייזר. לייזר הינו מכשיר חשמלי משולב חלקים מכאניים שונים כולל חלקים נעים, חלקים חמים, פינות חדות וכולי. לפיכך קיימים סיכוני חשמל (חוטי חשמל חשופים, קבלים חזקים), פגיעות מכאניות כולל חלקים נעים או מאווררים, סיכון מפלטת גזים רעילים, פיצוץ רכיבים שונים וכדומה.
    לייזרים מדרגת סיכון Class 4 אף יכולים להצית חומרים דליקים ולגרום לשריפות. 
על פי תקנות ארגון הפיקוח על העבודה – מסירת מידע והדרכת עובדים 1999 ועל פי תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובטיחות העוסקים קרינת לייזר) התשס"ה – 2005, כלל העוסקים בעבודה עם לייזר מחויבים בהדרכת בטיחות בלייזר. עם כניסה לעבודה עובד בלייזר מחויב בהדרכת בטיחות בלייזר. לאחר מכן כל עובד בלייזר מחויב בהדרכת ריענון שנתית בנושא בטיחות לייזר. הדרכת בטיחות בלייזר תינתן על-ידי ממונה בטיחות הלייזר או מכון מוסמך. 

הדרכות ריענון שנתיות ניתן לבצע מול לומדת ריענון בטיחות לייזר.

כלשון התקנות:

"ידריך ויאמן, בכתב ובעל-פה, גם בהתאם לתכנית להדרכת עובדים בנושאי הגנה מפני סיכוני לייזר, באמצעות הממונה על בטיחות לייזר או מכון להדרכה, כל עובד חדש, מיד עם קבלתו לעבודה, וכל עובד אחר, באופן שוטף וקבוע, אחת לשנה לפחות, על פי צורכי הבטיחות המתאימים למקום העבודה; המעביד ינקוט אמצעים כאמור בתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), התשנ"ט-1999 (להלן - תקנות מסירת מידע), כדי לוודא שההדרכה שניתנה לעובדים הובנה על ידם כראוי, וכי הם פועלים על פיה;"

לומדות בטיחות הלייזר שלנו מותאמות ל 3 תחומי פעילות עיקריים בלייזר:
  • לומדת ריענון בטיחות לייזר לעוסקים בלייזר ברפואה
  • לומדת ריענון בטיחות לייזר לעוסקים בלייזר בתעשייה
  • לומדת ריענון בטיחות לייזר לעוסקים בלייזר בתחומים אחרים
קורס / לומדת הבטיחות בלייזר מאפשרת:
  • חיסכון בזמן היקר של העוסקים בלייזר
  • חווית למידה מתקדמת
  • למידה מתי שנוח בכל עת מכל מקום
  • (Return on Investment (ROI גבוהה

לומדת הבטיחות שלנו 

לומדות הריענון בבטיחות לייזר שלנו לתחומי התעשייה, רפואה ועובדים כלליים נכתבו ע"י מר גבריאל נחושתן, פיסיקאי העוסק בלייזר ובבטיחות לייזר מעל 40 שנה (מאז 1975). מר נחושתן הנו ממונה בטיחות לייזר ובודק לייזר מאושר. מר נחושתן משמש כממונה בטיחות לייזר אצל לקוחות מתחומים שונים הפעילים בלייזר, כולל בתי חולים, מפעלי תעשייה, מפעלים בתחום הביטחוני וכולי. 

טכנולוגיה

הלומדה עושה שימוש באמצעי למידה מתקדמים ויוצרת חווית למידה מתקדמת. ה לומדה צולמה באולפן ירוק ....
הלומדה תומכת במגוון רחב של מכשירים כגון: מחשבים, טבלט מכשירים ניידים וכד'. 


חזרה >

Share by: